هیچ محصولی در سبد خرید نیست.
اندازهگیری میزان کورتیزول توسط یک نمونه خون انجام میگیرد.
کورتیزول یک هورمون استروئیدی است که در پاسخ به استرس نقش حیاتی دارد. این هورمون توسط غده فوق کلیه که در بالای کلیه قرار دارد، ترشح میشود. اگر نتایج آزمایش نشان دهد که سطوح کورتیزول خارج از محدوده استاندارد است، احتمال طیف وسیعی از بیماریها از جمله بیماری آدیسون و سندرم کوشینگ وجود دارد. این روش نسبتا ساده است، بنابراین معمولا منجر به عوارض جانبی مهمی نخواهد شد.
توضیحی در رابطه با هورمون کورتیزول
کورتیزول یک هورمون است که به چندین توابع بدن از جمله مبارزه با استرس کمک میکند و زمانی که فرد متوجه در معرض خطر قرار گرفتن آنها شود، مغز یک ماده شیمیایی بسیار قدرتمند به نام هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک آزاد میکند. این هورمون باعث میشود که غده آدرنال، کورتیزول و آدرنالین را آزاد سازد. بدن از کورتیزول برای متوقف کردن هر فرآیند فیزیکی غیرضروری استفاده میکند که شامل فرآیندهای رشد و عملکرد سیستم ایمنی بدن میباشد، از این رو فرد برای مقابله با تهدیدهای بالقوه به شدت قدرت و انرژی به دست آورده و ترشح این هورمون حتی ممکن است موجب برانگیختگی احساسی نیز شود. توجه داشته باشید که کورتیزول، سطح قند خون و مقاومت انسولین را افزایش خواهد داد. در نهایت این هورمون از چندین سیستم مختلف در بدن پشتیبانی میکند که در این قسمت به آنها اشاره خواهیم کرد:
دلیل انجام آزمایش کورتیزول
این آزمایش برای بررسی اینکه میزان تولید کورتیزول شما بیش از حد بالا یا پایین باشد مورد استفاده قرار میگیرد. همانطور که گفته شد بیماریهای خاصی وجود دارند که بر میزان کورتیزول تاثیر گذاشته و سبب تولید غده فوق کلیه میشوند. این آزمایش برای تشخیص بیماریهای احتمالی و به عنوان راهی برای ارزیابی عملکرد غده فوق کلیه و هیپوفیز انجام میگیرد. اگر افراد دارای علائم مربوط به بیماری آدیسون یا سندرم کوشینگ باشند، ممکن است به آزمایش کورتیزول نیاز داشته باشند.
علائم بیماری آدیسون عبارتند از:
علائم سندرم کوشینگ عبارتند از:
یکی دیگر از عواملی که ممکن است نیاز به آزمایش کورتیزول داشته باشد، غدد آدرنال بوده که در زیر به علائم آن میپردازیم:
خطرات مربوط به آزمایش کورتیزول
گرفتن نمونه خون ممکن است باعث کبودی در محل تزریق سوزن شود و در موارد نادر میتواند باعث ایجاد عوامل زیر گردد:
زمان مناسب برای انجام آزمایش و تفسیر نتیجه
سطح کورتیزول در طول روز متفاوت است اما معمولا در صبح به بالاترین حد خود خواهد رسید، به همین دلیل توصیه برخی پزشکان این است که انجام آزمایش در صبح انجام گیرد. زمانی که تکنسین آزمایش سطح کورتیزول را بین ساعت 6 تا 8 بعدظهر انجام میدهد، نتیجه آن در یک فرد سالم باید تقریبا بین 10تا 20 میلیگرم در دسیلیتر باشد.
در نظر داشته باشید که میزان این هورمون گاهی اوقات در شرایط نامبرده شده زیر افزایش خواهد یافت:
در نظر داشته باشید که اگر میزان این هورمون بالاتر از حد معمول باشد ممکن است عوامل زیر به وجود آیند:
در موارد زیر نیز ممکن است سطح کورتیزول کاهش یابد:
در نظر داشته باشید که اگر سطح کورتیزول پایینتر از حد طبیعی خود قرار بگیرد، ممکن است عامل قید شده زیر را در پی داشته باشد:
متوسط حجم خون پلاکتی یک آزمایش خون است که میانگین پلاکتها را در خون اندازهگیری میکند، پلاکتها به زخمهای التهابی کمک ...
دیابت بیماریایی است که همه ما با آن آشنایی داریم. میدانیم که قند خون بالا میتواند زمینه را برای بروز ناراحتیهای جدی ...
آخرین قسمت از سیستم گوارش بدن، روده ها هستند. مواد غذایی بعد از هضم در معده، باید وارد روده ها شوند تا ...
علتهای تجویز آزمایش آلبومین توسط پزشکان آزمایش آلبومین در حقیقت به بررسی میزان این پروتئین در خون افراد خواهد پرداخت، در صورتی ...