هیچ محصولی در سبد خرید نیست.
برونکوپنومونی یک نوع پنومونی است که موجب التهاب ریهها میشود. علائم این حالت از خفیف تا شدید متفاوت بوده و میتواند شامل سرفه، مشکلات تنفسی و تب باشد. علتهای بروز چنین وضعیتی عموما شامل عفونتهای باکتریایی، ویروسی و قارچی خواهد بود. با توجه به آمار انتشار یافته از مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، پنومونی سالانه زندگی بیش از 51 هزار نفر را تهدید کرده که اکثریت این موارد در کودکان و بزرگسالان 65 سال و بالاتر رخ میدهد. ما در این مقاله به توضیح برونکوپنومونی و همچنین علائم، علل و درمان آن پرداخته و اطلاعاتی را در رابطه با پیشگیری از این بیماری در اختیارتان قرار میدهیم.
ارائه اطلاعاتی در رابطه با برونکوپنومونی
نایژهها لولههای بزرگ انتقال هوا هستند که موجب اتصال ریه به شش میشوند. این نایژهها به بسیاری از لولههای هوای بسیار کوچک به نام برونشیلها تقسیم شده که ریهها را تشکیل میدهند. برونشیلها در انتهای خود دارای کیسههای هوایی کوچکی به نام آلوئول میباشند که در آن مبادله اکسیژن از ریهها و دی اکسید کربن از جریان خون انجام میگیرد. پنومونی موجب التهاب در ریهها شده که این وضعیت منجر به پرشدن آلوئول با مایع میگردد، این مایع در حقیقت عملکرد عادی ریه را مختل کرده و موجب ایجاد مشکلاتی در تنفس میشود. برونکوپنومونی نوعی پنومونی است که بر روی آلوئول در ریهها و نایژه تاثیر میگذارد. علائم برونکوپنومونی همانطور که گفته شد از خفیف تا شدید متفاوت بوده و شایعترین نوع آن در کودکان است. این بیماری عامل اصلی مرگ و میر ناشی از عفونت در کودکان زیر 5 سال میباشد. توجه داشته باشید که علائم، علل، عوارض، تشخیص، درمان و پیشگیری از برونکوپنومونی معمولا مشابه بیماری پنومونی است.
معرفی علائم بیماری برونکوپنومونی
علائم برونکوپنومونی بسته به شدت بیماری متفاوت بوده و در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مانند کودکان، افراد مسن و افرادی که دارای شرایط خاصی هستند و یا داروهای خاصی مصرف مینمایند، شدیدتر است. علائم ناشی از این بیماری میتوانند شامل موارد زیر باشند:
دلایل ایجاد این بیماری و معرفی عوامل خطرساز
شایعترین علت برونکوپنومونی، عفونت باکتریایی ریه مانند استرپتوکوک پنومونیه و آنفولانزا نوع B است. از علتهای ایجاد پنومونی نیز میتوان به عفونتهای ویروسی و قارچی ریه اشاره کرد. میکروبهای خطرناک میتوانند در نایژه و آلوئول وارد شده و شروع به تکثیر نمایند. گلبولهای سفید خون که توسط سیستم ایمنی بدن تولید شدهاند، به این میکروبها حمله کرده و موجب التهاب میگردند. بروز علائم، معمولا ناشی از همین التهاب است. عوامل خطرسازی که میتوانند موجب بروز برونکوپنومونی شوند، شامل موارد زیر خواهند بود:
عوارض جانبی برونکوپنومونی شامل چه مواردی است؟
در صورتی که برونکوپنومونی پیشرفته باشد و یا بدون درمان رها شود میتواند عوارض جانبی خطرناکی را به همراه داشته باشد خصوصا در کودکان، افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند. از آنجایی که برونکوپنومونی بر تنفس فرد تاثیر میگذارد، میتواند بسیار جدی و حتی گاهی اوقات باعث مرگ شود. بر اساس شواهد، در سال 2015 حدود 920 هزار کودک زیر 5 سال در سراسر دنیا از پنومونی رنج برده و علت عمده مرگ و میر آن مربوط به برونکوپنومونی بود.
در این قسمت از مقاله به عوارض جانبی این بیماری نگاهی خواهیم انداخت:
معرفی روشهای تشخیص این مشکل
برای تشخیص برونکوپنومونی، پزشک ابتدا یک معاینه فیزیکی بر روی بیمار انجام داده و تاریخچه پزشکی شخص را مورد بررسی قرار میدهد. مشکلات تنفسی مانند خس خس، نشانههای معمول برونکوپنومونی بوده اما میتواند علائم مشابهی را با سرماخوردگی یا آنفولانزا ایجاد کند که در این صورت تشخیص دشوار خواهد بود. در صورتی که پزشک به برونکوپنومونی مشکوک باشد، ممکن است یک یا چند آزمایش زیر را برای تایید تشخیص، تعیین نوع و شدت وضعیت به بیمار توصیه نماید:
راههای درمان این بیماری در شرایط مختلف
درمان برونکوپنومونی به نوع عفونت و شدت بیماری بستگی دارد. استراحت کردن و مصرف دارو میتواند برای درمان برونکوپنومونی خفیف، کمک کننده باشد اما در موارد شدید نیاز به درمانهای دیگری میباشد. اگر برونکوپنومونی ناشی از عفونت باکتریایی باشد، پزشکان مصرف آنتی بیوتیکها را بیمار توصیه مینمایند زیرا این داروها موجب از بین رفتن باکتریهای مضر در ریهها میشوند. هنگام مصرف آنتی بیوتیکها باید به دقت دستورالعملهای پزشک را دنبال کرده و دوره مصرف دارو را کامل کنید. آنتیبیوتیکها بر روی عفونتهای ویروسی تاثیر نداشته، از این رو برای درمان برونکوپنومونی ویروسی پزشک ممکن است داروهای ضد ویروسی برای افراد مبتلا به آنفولانزا تجویز کند. برونکوپنومونی اگر ناشی از ویروس باشد، معمولا پس از گذشت 1 تا 3 هفته درمان میشود. برای افراد مبتلا به برونکوپنومونی قارچی نیز ممکن است تجویز پزشک استفاده از داروهای ضدقارچی باشد. جهت بهبود این بیماری فرد باید موارد زیر را به دقت رعایت نماید:
جهت پیشگیری از ایجاد این مشکل چه باید کرد؟
واکسیناسیون از برخی انواع برونکوپنومونی جلوگیری میکند. انجمن آمریکایی ریه (ALA) توصیه میکند که کودکان زیر 5 سال و بزرگسالانی که بیش از 65 سال دارند باید جهت واکسینه شدن برونکوپنومونی که توسط باکتری ایجاد میگردد، به پزشک مراجعه نمایند. ALA همچنین موارد زیر را به بیماران توصیه میکند:
متوسط حجم خون پلاکتی یک آزمایش خون است که میانگین پلاکتها را در خون اندازهگیری میکند، پلاکتها به زخمهای التهابی کمک ...
دیابت بیماریایی است که همه ما با آن آشنایی داریم. میدانیم که قند خون بالا میتواند زمینه را برای بروز ناراحتیهای جدی ...
آخرین قسمت از سیستم گوارش بدن، روده ها هستند. مواد غذایی بعد از هضم در معده، باید وارد روده ها شوند تا ...
علتهای تجویز آزمایش آلبومین توسط پزشکان آزمایش آلبومین در حقیقت به بررسی میزان این پروتئین در خون افراد خواهد پرداخت، در صورتی ...