• کاشان - میدان شورا - ساختمان نوآوری سلامت

تماس با ما

09016693332

031-55543022

ایمیل

info@r-tebvida.ir

ساعات کاری

شنبه تا پنجشنبه 8 تا 14:30

عوامل ایجاد‌کننده دیورتیکولیت

عوامل ایجاد‌کننده دیورتیکولیت

عوامل ایجاد‌کننده دیورتیکولیت

 

دلیل به وجود آمدن دیورتیکول‌ها در روده بزرگ مشخص نیست. اما گفته شده است که کمبود فیبر در رژیم غذایی افراد می‌تواند دلیل اصلی بروز این عارضه باشد.

مصرف فیبر می‌تواند به نرم شدن مدفوع کمک کند و عدم مصرف این ماده غذایی ممکن است موجب سفت شدن مدفوع شود که به دنبال آن فشار بیشتری به عضلات روده بزرگ برای خروج مدفوع، وارد خواهد شد. گفته شده است که این افزایش فشار می‌تواند عامل تشکیل دیورتیکول‌ها در دیواره روده بزرگ باشد.

تشکیل دیورتیکول‌ها زمانی اتفاق می‌افتد که لایه عضلانی خارجی دیواره روده بزرگ ضعیف شده و در نتیجه لایه داخلی بتواند از میان لایه عضلانی بیرون بیاید.

با توجه به شواهد بالینی، در حال حاضر هیچ ارتباط مشخصی میان کمبود مصرف فیبر غذایی و ایجاد دیورتیکولوز وجود ندارد. با این حال محققین ادعا می‌کنند شواهد استنباطی برای اثبات این امر متقاعدکننده می‌باشند. از همین رو این موضوع همچنان یکی از موضوعات بسیار بحث برانگیز در زمینه این بیماری می‌باشد.

دیورتیکولیت

بروز دیورتیکولوز در مناطقی مانند آفریقا و آسیای جنوبی، که مصرف فیبر غذایی توسط افراد زیاد می‌باشد، تقریباً نادر می‌باشد. این در حالی است که بروز این بیماری در کشور‌های غربی، که میزان فیبر مصرفی بسیار کمتر است، امری معمول می‌باشد.

با این وجود گزارش‌های دیگری نیز مبنی بر عدم وجود ارتباط میان مصرف فیبر غذایی و پیشگیری از دیورتیکولیت وجود دارند. بر اساس این گزارش‌ها، افزایش فیبر مصرفی حتی ممکن است خود باعث افزایش خطر ابتلا به این بیماری شود.

پیش از این گفته می‌شد مصرف مغز‌‌ها و دانه‌های خوراکی مانند ذرت از عوامل ایجاد دیورتیکول‌ها در دیواره روده بزرگ می‌باشد، اما در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۸ انجام شده است، هیچ ارتباطی میان این دو یافت نشد.

نقش رژیم‌ها و برنامه‌های غذایی در دیورتیکولیت

پزشکان ممکن است به افرادی که مبتلا به بیماری دیورتیکولیت هستند، برنامه‌های غذایی به خصوصی را پیشنهاد دهند تا دستگاه گوارش این افراد فرصت استراحت پیدا کند.

در روز‌های ابتدایی این برنامه‌های غذایی، افراد تنها مجاز به مصرف مواد غذایی مایع و شفاف می‌باشند. این مواد غذایی شامل موارد زیر می‌شوند:

  • ورقه‌های یخ
  • آبمیوه بدون پالپ
  • غذاهای خورشتی
  • آب
  • ژله
  • چای و قهوه بدون خامه

با کاهش علائم بیماری افراد می‌توانند از مواد غذایی دارای محتوای فیبر پایین، شامل موارد زیر، استفاده کنند:

  • کمپوت‌ میوه یا کنسرو‌ سبزیجات – به شکل پوست کنده و بدون دانه
  • غلات دارای محتوای فیبر پایین
  • تخم مرغ، گوشت مرغ و ماهی
  • شیر، ماست و پنیر
  • نان بدون سبوس
  • ماکارونی، برنج سفید و رشته
  • مواد غذایی که در دیورتیکولیت باید از مصرف آنها اجتناب شود

در صورت ابتلا به مشکلات گوارشی باید از مصرف مواد غذایی مشخصی اجتناب کرد. پیش از این گفته می‌شد که مصرف مغز‌های خوراکی، ذرت بو داده و دانه‌ها می‌تواند باعث تشدید علایم بیماری شود.

با این حال بنا به گفته سازمان ملی بهداشت، از آنجا که عوامل ایجاد کننده التهاب دیورتیکول‌ها به درستی مشخص نمی‌باشند، حذف هیچ ماده غذایی مشخصی، تاثیری بر التیام و تسکین علایم بیماری دیورتیکولیت نخواهد داشت.

بر اساس پژوهشی که به تازگی انجام شده است، رژیم‌های غذایی رایج در کشور‌های غربی، شامل محتوای چربی بالا و فیبر پایین، خطر ابتلا به بیماری دیورتیکولیت را افزایش می‌دهند. از همین رو بهتر است از مصرف گوشت قرمز، مواد غذایی سرخ شده، لبنیات پرچرب و غلات تصفیه شد اجتناب شود.

مواد غذایی بهتر است بر اساس شرایط افراد مختلف از برنامه غذایی حذف شوند. در صورتی که یک ماده غذایی مشخص باعث تشدید علائم دیورتیکولیت شود، بهتر است از مصرف آن پرهیز گردد.

عوامل مستعدکننده بیماری دیورتیکولیت

علت اصلی اینکه چرا بیماری دیورتیکولیت بروز پیدا می‌کند مشخص نیست. ممکن است باکتری‌های موجود در مدفوع به شکل ناگهانی تزاید و گسترش پیدا کرده و باعث ایجاد عفونت شوند. همچنین گفته شده است عفونت ممکن است به دلیل انسداد دیورتیکولوم، احتمالاً به وسیله مدفوع، ایجاد شود.

عوامل مستعدکننده التهاب دیورتیکولوم‌های روده شامل موارد زیر می‌باشند:

  • سن
  • با افزایش سن خطر ابتلا به این بیماری افزایش می‌یابد.
  • اضافه وزن و چاقی مفرط
  • عدم تحرک کافی
  • رژیم غذایی مملو از چربی حیوانی و فیبر کم
  • بعضی داروها

مانند داروهای استروئیدی، مواد مخدر و ضدالتهاب‌های غیراستروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن

  • بعضی از پژوهش‌ها ژنتیک و ویژگی‌های وراثتی را نیز در رخداد این بیماری دخیل دانسته‌اند.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

ارتباط با ما


شماره تماس

55543022 - 031
09016693332

ادرس

کاشان - میدان شورا - ساختمان نوآوری سلامت 

پست الکترونیک

info@r-tebvida.ir

مقالات ما


آزمایش خون MPV چه زمان‌هایی باید انجام شود
  • 1
  • ژانویه
  • آزمایش خون MPV چه زمان‌هایی باید انجام شود

      متوسط حجم خون پلاکتی یک آزمایش خون است که میانگین پلاکت‌ها را در خون اندازه‌گیری می‌کند، پلاکت‌ها به زخم‌های التهابی کمک ...

    چند نوع آزمایش قند داریم؟
  • 3
  • ژانویه
  • چند نوع آزمایش قند داریم؟

    دیابت بیماری‌ایی است که همه ما با آن آشنایی داریم. می‌دانیم که قند خون بالا می‌تواند زمینه را برای بروز ناراحتی‌های جدی ...

    دلایل نیاز به انجام آزمایش مدفوع
  • 5
  • ژانویه
  • دلایل نیاز به انجام آزمایش مدفوع

    آخرین قسمت از سیستم گوارش بدن، روده ها هستند. مواد غذایی بعد از هضم در معده، باید وارد روده ها شوند تا ...

    اطلاعاتی در رابطه با آزمایش آلبومین
  • 7
  • ژانویه
  • اطلاعاتی در رابطه با آزمایش آلبومین

    علت‌های تجویز آزمایش آلبومین توسط پزشکان آزمایش آلبومین در حقیقت به بررسی میزان این پروتئین در خون افراد خواهد پرداخت، در صورتی ...